Čo sú akciové fondy a ako do nich investovať?

HABERL
13. septembra 2022

Investovanie do akciových fondov sa spája s mnohými výhodami, ako je napríklad vyššia diverzifikácia, kapitálové zhodnotenie a príjem.

akciové fondy

Akciové fondy ponúkajú expozíciu na najväčšom a najlikvidnejšom akciovom trhu sveta a môžu investorom poskytnúť možnosť vlastniť akcie niektorých z najúspešnejších spoločností na svete. Nakoľko mnohé z amerických akcií historicky priniesli atraktívne výnosy upravené o riziko, stali sa americké akciové fondy hlavnou zložkou mnohých investičných portfólií.

Keď si kúpite podiel v akciovom fonde, vami investované peniaze sa zlúčia s peniazmi od iných investorov a primárne použijú na nákup akcií vydaných spoločnosťami. Väčšina fondov vlastní stovky takýchto akcií, čo by bolo pre nákup jednotlivých akcií mimoriadne nepraktické.

Dajte svojim peniazom vyšší potenciál z dlhodobého hľadiska

Akciové fondy sa zameriavajú na poskytovanie dlhodobého rastu, na rozdiel od dlhopisových fondov, ktoré sa primárne zameriavajú na generovanie pravidelného výnosu. Výmenou za väčší potenciál rastu však pravdepodobne zažijete viacero vzostupov a pádov hodnoty (volatility) svojej investície.

Akciový fond vám však pomôže získať prístup k stovkám, a niekedy dokonca aj tisícom akcií, čo rozloží riziko z investovania vo vyššej miere ako vlastníctvo ľubovoľného počtu individuálnych akcií.

Druhy akciových fondov

1) Indexové fondy

Indexové fondy sú fondy, ktoré investujú do akcií tvoriacich špecifický index. Správcovia fondu vyberajú akcie všetkých spoločností v danom indexe, niekedy s vlastnými úpravami s cieľom replikovať výnosy indexu. Vďaka nim máte teda šancu držať krok s výnosmi trhu. Okrem indexu S&P 500 patria medzi ďalšie populárne indexy napríklad Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite.

2) Široko-orientované akciové fondy

Tento typ fondov je známy najmä vďaka svojej širokej diverzifikácii, nakoľko investuje do kmeňových akcií spoločností z viacerých sektorov a odvetví. Zatiaľ čo indexové fondy sa zvyčajne zameriavajú na malý počet spoločností vo svojom portfóliu, široko orientované fondy môžu zahŕňať oveľa viac spoločností, niekedy dokonca až tisíce.

3) Fondy obchodované na burze (ETF)

Fondy obchodované na burze (ETF) sú podobné podielovým fondom, až na to, že sa s nimi obchoduje na burze, podobne ako s akciami. Mnohé fondy obchodované na burze fungujú úplne rovnako ako podielové fondy, preto sú medzi nimi minimálne rozdiely. Niektoré podielové fondy sú však spravované aktívnejšie.

Môžete sa stretnúť s veľkým množstvom rôznych ETF fondov, ako sú napríklad indexové fondy, sektorové fondy alebo akýkoľvek iný typ fondu so špecifickým zameraním.

Mohlo by Vás zaujímať: Najlepšie ETF fondy

4) Rastové akciové fondy

Rastový fond investuje do akcií spoločností, ktoré rýchlo rastú. Rastové spoločnosti majú tendenciu reinvestovať všetky alebo väčšinu zo svojich ziskov do výskumu a rozvoja, a nevyplácajú dividendy. Rastové fondy sa zameriavajú na vytváranie kapitálových ziskov.

5) Hodnotové akciové fondy

Hodnotové akciové fondy zasa investujú do „hodnotových“ akcií. Spoločnosti hodnotené ako „hodnotové“ sú zvyčajne staršie a majú svoje miesto na trhu, pričom investorom veľmi často vyplácajú aj dividendy.

6) Sektorové akciové fondy

Sektorový fond je fond, ktorý investuje do jednej oblasti priemyslu. Väčšina sektorových fondov má minimálne 25 % svojich aktív investovaných do špecializovaných aktív. Tieto fondy ponúkajú vysoký potenciál zhodnotenia, no pre investora môžu predstavovať zvýšené riziko, nakoľko majú nižšiu diverzifikáciu. Môže ísť napríklad o zlaté fondy, technologické fondy alebo komoditné fondy.

Mohlo by Vás zaujímať: Kam investovať 10000 eur?

Ako si vybrať akciový fond?

Keď sa rozhodnete investovať do akciového fondu a nebudete si vedieť vybrať, ktorý by bol pre vás ten správny, zodpovedzte si viacero otázok.

1. Ako sa akcie v jednotlivých fondoch navzájom líšia?

Pri hľadaní akciového fondu by ste mali zvážiť najmä dve charakteristiky. Prvou z nich je investičný štýl fondu. Vo všeobecnosti akciové fondy investujú do hodnotových, rastových akcií alebo do kombinácie.

Druhou charakteristikou, na ktorú by ste sa mali pozrieť je trhová kapitalizácia. Akciové fondy si totižto vyberajú investície na základe veľkosti alebo trhovej kapitalizácie spoločnosti. Spoločnosti sa delia na spoločnosti s malou, strednou alebo veľkou trhovou kapitalizáciou.

2. Aké riziko vám vyhovuje?

Rôzne druhy akcií vás vystavia rôznym druhom a úrovniam rizika a tým pádom aj výnosom. Poznanie všeobecných pojmov používaných na opísanie špecifických charakteristík akcií vám môže pomôcť posúdiť, nakoľko vám bude dané investičné riziko vyhovovať.

Môžete si napríklad zvoliť akciové fondy alebo ETF fondy na základe priemernej veľkosti alebo trhovej kapitalizácie spoločností, do ktorých investujú. Vo všeobecnosti môžu byť akcie menších spoločností rizikovejšie ako akcie väčších spoločností, ale menšie spoločnosti môžu toto riziko odmeniť vyšším potenciálom rastu.

3. Uprednostníte indexové alebo aktívne fondy?

Kombinácia indexových a aktívnych investičných stratégií vám pomôže so splnením vašich investičných cieľov. Mnoho ľudí začína s hlavným portfóliom, ktoré je tvorené indexovými fondmi a následne do neho pridávajú aj aktívne spravované fondy pre konkrétnejšie segmenty trhu.

Aktívne spravované fondy sa snažia poraziť výkonnosť širšieho trhu, výberom investícií s vyšším rastom. Profesionálni správcovia fondov v tomto prípade ručne vyberajú všetky investície, aby dosiahli, čo najlepší výkon.

Indexové fondy, ako sme si už vyššie spomenuli, sa snažia iba sledovať výkonnosť trhového indexu, ktorý sledujú. Ich pomer nákladov je však nižší, nakoľko nepotrebujú každodennú aktívnu správu a kontrolu.

Záver

Investovanie do akciových fondov sa spája s mnohými výhodami, ako je napríklad vyššia diverzifikácia, kapitálové zhodnotenie a príjem.

Okrem toho sú veľmi likvidné a investovanie do nich je pohodlné. Existuje široká škála možností na trhu, preto si každý investor nájde to svoje. Nemusíte sa vôbec ničoho báť, ani keď je váš rozpočet nižší, nakoľko existujú aj nákladovo efektívne možnosti, ktoré nevyžadujú vysoké minimálne investície.

Chcete aj vy investovať do akciových fondov? Kontaktujte nás.

zdroj: www.investing.com, www.barrons.com

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.